28/06/2006

10 anys de l'Observatori de la Tordera

Dimecres 28 de juny, a les 18 h, se celebrà a la Rectoria Vella de Sant Celoni el desè aniversari de L´Observatori de la Tordera. L´acte comptarà amb la presència del conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, de l'alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, del vice-rector de Projectes Estratègics de la UAB, Jordi Marquet, del director de l´Agència Catalana de l´Aigua, Manel Hernàndez, del director de l´Observatori de la Tordera, Martí Boada i del Catedràtic de Geografia de la UAB, David Saurí.
L´Observatori és un projecte impulsat per l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), l´Ajuntament de Sant Celoni i l´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El projecte realitza un seguiment a llarg termini d´indicadors d´estat socioecològics a la conca de la Tordera centrant els seus estudis en línies de recerca biològiques, hidrològiques i socials al seu curs principal i a la riera d´Arbúcies.


Una conca singular

La conca de la Tordera ha experimentat durant les últimes dècades les conseqüències de la pressió antròpica, principalment d´origen urbà, industrial, forestal i d´extraccions d´àrids, factors els quals han afectat la qualitat dels recrusos hídrics, les poblacions aniamls i vegetals associades a aquest riu i, en general, el seu estat ecològic i químic.

Això no obstant, l´aplicació durant els darrers de plans de descontaminació gradual i d´altres fórmules de minimització d´impactes, per part de les indústries que aboquen les seves aigües residuals a la Tordera, juntament abm el desenvolupament del Pla de Sanejament, han comportat una millora molt significativa de la qualitat de l´aigua, fet que s´ha constat ja ens els darrers anys.

La conca de la Tordera presenta un autèntic mosaic d´usos. Des d´espais protegits com el Parc Natural del Montseny (reserva de la Biosfera) i el Parc del Montnegre – Corredor a paratges fortament industrialitzats (curs mig) o un curs baix on el sector turístic i agrícola són especialment importants.

Aquesta diversitat i la pressió que s´exerceix sobre els recursos hídrics han generat tradicionalment conflictes socioecològics.

Cal destacar també que a nivell de gestió, la Conca ha tingut un paper pioner en àmbits com la planificació fluvial, la dessalinització o la creació d´espais de gestió compartida com la comunitat d´usuaris.

Malgrat aquestes condicions singulars, la metodologia de monitoratge està dissenyada amb la intenció de ser exportable a altres conques fluvials mediterrànies. En aquest sentit s´han iniciat els treballs preliminars a la conca de la Muga.


Reptes de futur

En aquest nou període els principals objectius estan lligats a la implementació de la Directiva Marc de l´Aigua (DMA), respecte la qual L´Observatori aplicarà els protocols de seguiment a la conca de la Tordera.

També cal destacar el repte que ha de suposar el procés d´institucionalització del projecte en alguna figura que en permeti el seu reconeixement jurídic, la interlocució directa amb les diverses administracions i entitats de la Conca i un finançament estable. Aquest procés ha de reforçar també el vincle amb el territori mitjançant l´establiment d´una seu permanent.

Aquest procés es dóna en un context d´incorporació al projecte de manera sectorial d´entitats locals com els ajuntaments d´Arbúcies i Hostalric; i a nivell supralocal els consells comarcals de la Selva i el Vallès Oriental i les diputacions de Barcelona i Girona.

Comparteix aquest contingut
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir en Whatsapp
Versió per imprimir
Versió per imprimir

Informació relacionada

Ajuntament de Sant Celoni · Plaça de la Vila, 1 · 93 864 12 00 · santceloni@santceloni.cat
Pujar al principi de la pàgina